Lamborghini Miura SV

Η έκδοση SV παρουσιάστηκε πριν από ακριβώς μισό αιώνα, την άνοιξη του 1971 στη Γενεύη

Lamborghini Miura SV

Η έκδοση SV παρουσιάστηκε πριν από ακριβώς μισό αιώνα, την άνοιξη του 1971 στη Γενεύη

Το πιο περιζήτητο ιστορικό αυτοκίνητο της Lamborghini κλείνει φέτος τα 50 χρόνια ζωής. Η Miura SV ήταν η εξέλιξη του project P400 (Posteriore 4 litri), με τον τοποθετημένο πίσω κινητήρα των 4 λίτρων. Αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 1971 στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης, ως το μοντέλο που θα συμπλήρωνε την έκδοση S. Η τεράστια επιτυχία της όμως, είχε ως αποτέλεσμα να αντικαταστήσει ουσιαστικά την Miura S.

Το γράμμα «V» παρέπεμπε στη λέξη Veloce, δηλαδή την πολύ γρήγορη εκδοχή του ιταλικού supercar. Πράγματι, ο 12κύλινδρος κινητήρας των 385 ίππων (διαθέσιμοι στις 7850 σ.α.λ.), επέτρεπε στην Miura SV να ξεπερνά σε μέγιστη ταχύτητα τα 290 χλμ/ώρα και να χρειάζεται λιγότερα από 24 δλ. για να καλύψει από στάση το πρώτο χιλιόμετρο.

Μία Lamborghini σπάει τα ρεκόρ στον… πάγο

Όπως παραδέχθηκαν οι επικεφαλής μηχανικοί της Lamborghini, Giampaolo Dallara και Paolo Stanzani, η SV επωφελήθηκε από την τεχνογνωσία των 5 ετών παραγωγής της Miura. Βελτιώσεις όπως στην κατανομή της ροπής, στη σχεδίαση της πίσω ανάρτησης και στην ενίσχυση του πλαισίου, έκαναν την Miura SV πιο αποτελεσματική στο δρόμο και πιο απολαυστική για τον οδηγό της.

“Αντίο” στις βλεφαρίδες

Τα μηχανικά της ατού έπρεπε να καλυφθούν από τον ανάλογο «μανδύα» και με υπεύθυνο τον σχεδιαστή Marcello Gandini μπήκαν οι πινελιές (στα φτερά, τα πίσω φώτα και τον εμπρός προφυλακτήρα) που την έκαναν να ξεχωρίζει. Αυτό που απουσίαζε ήταν οι «βλεφαρίδες» γύρω από τα φώτα. Με απόφαση του Ferruccio Lamborghini αφαιρέθηκαν για να μειωθεί ο χρόνος παραγωγής του αυτοκινήτου. Για τη δική του πάντως Miura SV, ζήτησε να παραμείνουν!

Στις αρχές του 1973, μετά την παραγωγή 150 αυτοκινήτων, η Miura SV σταμάτησε να κατασκευάζεται. Μοναδική εξαίρεση, μία τελευταία το 1975 για τον Καναδό επιχειρηματία Walter Wolf, ο οποίος ενεπλάκη αργότερα στη Formula 1.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!