20 χρόνια από το πρώτο σύγχρονο ΜΙΝΙ

Από τις 26 Απριλίου 2001 έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 5 εκατ. αυτοκίνητα της βρετανικής μάρκας

20 χρόνια από το πρώτο σύγχρονο ΜΙΝΙ

Από τις 26 Απριλίου 2001 έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 5 εκατ. αυτοκίνητα της βρετανικής μάρκας

Τη συμπλήρωση 20 ετών από την έναρξη παραγωγής των νέων ΜΙΝΙ, γιόρτασαν στα εργοστάσια παραγωγής του BMW Group στην Οξφόρδη και το Σουίντον. Στις αρχές του 2001 άρχισε στο Σουίντον η παραγωγή εξαρτημάτων αμαξώματος MINI και στις 26 Απριλίου του ίδιου έτους, το πρώτο νέο MINI βγήκε από τη γραμμή παραγωγής της Οξφόρδης.

Από τότε, η MINI έχει κατασκευάσει πάνω από πέντε εκατομμύρια πολυτελή αυτοκίνητα στη Μ. Βρετανία. Στο εργοστάσιο της Οξφόρδης κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή το 3θυρο ΜΙΝΙ, το 5θυρο ΜΙΝΙ και το MINI Clubman καθώς και το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper SE – όλα στην ίδια γραμμή παραγωγής.

Στην Ελλάδα τα ανανεωμένα ΜΙΝΙ και ΜΙΝΙ Cabrio

Ο νυν Πρόεδρος Δ.Σ. του BMW Group, Oliver Zipse, ήταν υπεύθυνος παραγωγής του εργοστασίου της MINI στην Οξφόρδη από το 2007 μέχρι το 2008. Με την ευκαιρία της 20ής επετείου από την έναρξη παραγωγής, έκανε τις εξής δηλώσεις: «Συγχαρητήρια σε όλους τους εργαζόμενους των εργοστασίων της ΜΙΝΙ στην Οξφόρδη και το Σουίντον γι’ αυτό το εξαιρετικό ορόσημο παραγωγής. Έχω ακόμα πολύ γλυκιές αναμνήσεις από την εποχή που ήμουν στην Οξφόρδη. Ήταν πραγματική ευχαρίστηση να εργάζομαι στην έδρα και την καρδιά της μάρκας MINI με τόσο αφοσιωμένους και ενθουσιώδεις εργαζόμενους, το ένα τέταρτο εκ των οποίων έχει αφιερώσει αυτά τα 20 χρόνια ή και ακόμα περισσότερα στην κατασκευή των αυτοκινήτων μας».

Σήμερα, πάνω από 4.500 εργαζόμενοι απασχολούνται στα εργοστάσια της MINI στην Οξφόρδη και το Σουίντον, μεταξύ των οποίων 130 μαθητευόμενοι. Με την υποστήριξη αυτής της ομάδας περίπου 1.000 αυτοκίνητα MINI κατασκευάζονται στη Μ. Βρετανία καθημερινά – ένα κάθε 67 δευτερόλεπτα.

MINI Oxford plant

Ο Peter Weber, Διευθύνων Σύμβουλος των εργοστασίων της Οξφόρδης και του  Σουίντον από το 2019, προσθέτει: «Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τις ομάδες μας στην Οξφόρδη και το Σουίντον και την απίστευτη δουλειά που κάνουν. Η συνεχής δέσμευση και το πάθος τους τα τελευταία 20 χρόνια έχουν ενισχύει τη φήμη της ΜΙΝΙ σε όλο τον κόσμο».

Τα εργοστάσια της Οξφόρδης και του Σουίντον ήδη έχουν μακρά παράδοση ως εγκαταστάσεις παραγωγής: Αυτοκίνητα κατασκευάζονται εκεί επί 65 χρόνια (Σουίντον), ακόμα και επί 108 χρόνια (Οξφόρδη). Για μεγάλο διάστημα, αυτό γινόταν αθόρυβα, αλλά τα τελευταία χρόνια το εργοστάσιο της Οξφόρδης έχει εξελιχθεί σε πόλο έλξης για τους τουρίστες. Στο μεταξύ, η περιήγηση του εργοστασίου της MINI έχει προσελκύσει περίπου 26.000 φίλους της μάρκας.

Το εργοστάσιο της Οξφόρδης έκανε ένα σημαντικό βήμα στο μέλλον το 2020, φιλοξενώντας στις γραμμές παραγωγής του το MINI Cooper SE, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας. Και αυτό ήταν μόνον η αρχή: Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, η MINI θα είναι η πρώτη μάρκα του BMW Group της οποίας ολόκληρη η γκάμα μοντέλων θα κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρισμό.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!