Με διόδια ένα μεγάλο τμήμα του νέου οδικού άξονα Κρήτης

Προχωρά παράλληλα η διαδικασία για την κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε65, από τα Τρίκαλα έως την Εγνατία Οδό

Με διόδια ένα μεγάλο τμήμα του νέου οδικού άξονα Κρήτης

Προχωρά παράλληλα η διαδικασία για την κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε65, από τα Τρίκαλα έως την Εγνατία Οδό

Στις εξελίξεις που αφορούν τους υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμους της χώρας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Όπως δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, εντός των επομένων ημερών θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση η σύμβαση για το βόρειο τμήμα του Ε65, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του Βόρειου Οδικού Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) θα έχει διόδια καθώς θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης.

Μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link “Εστιάζοντας στον Κοινωνικό και Οικονομικό Μετασχηματισμό/ Βιώσιμη Ανάπτυξη: Περιβάλλον – Οικονομία- Κοινωνία”, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκρινε ως συμβατή με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς τη χρηματοδότηση του Αναδόχου για την κατασκευή του βορείου τμήματος  του Ε65 (Τρίκαλα – Εγνατία) μήκους 70,5 χιλιομέτρων και ότι εντός της εβδομάδας θα σταλεί η σχετική σύμβαση προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το συγκεκριμένο τμήμα του Ε65 έχει προϋπολογισμό 442 εκ. ευρώ και η διάρκεια κατασκευής του θα είναι τρία χρόνια. Θα διαθέτει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ, καθώς και τέσσερις σήραγγες. Θα συνδέει την Αθήνα με τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και με την Ιταλία μέσω του λιμένα της Ηγουμενίτσας, καθώς και με τα Δυτικά Βαλκάνια και από εκεί, με την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Με την ολοκλήρωσή του το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία θα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά, αντί των 2 ωρών και 30 λεπτά, που απαιτούνται σήμερα.

Όσον αφορά στα διόδια, ο Υπουργός υπεραμύνθηκε του μοντέλου των συμβάσεων παραχώρησης, γιατί έτσι επιδοτείται η συντήρηση και λειτουργία των αυτοκινητοδρόμων. Παράλληλα τόνισε ότι τα διόδια στο ΒΟΑΚ πρέπει να είναι λελογισμένα και να υπολογίζονται με βάση τη χιλιομετρική απόσταση, σύστημα που εφαρμόζεται ήδη στην Ολυμπία Οδό.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!