Οι νέοι κανόνες για τα ιστορικά οχήματα στην Ελλάδα

Κάθε πότε θα ανανεώνεται το πιστοποιητικό τους, ποιο είναι το όριο ηλικίας για τέλη κυκλοφορίας, ποια είναι τα πρόστιμα

Οι νέοι κανόνες για τα ιστορικά οχήματα στην Ελλάδα

Κάθε πότε θα ανανεώνεται το πιστοποιητικό τους, ποιο είναι το όριο ηλικίας για τέλη κυκλοφορίας, ποια είναι τα πρόστιμα

Ριζικές αλλαγές στο καθεστώς ορισμού και κυκλοφορίας των ιστορικών αυτοκινήτων φέρνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το σχετικό νομοσχέδιο παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο από την ηγεσία του Υπουργείου.

Τα κυριότερα σημεία:

Ως ιστορικά θα θεωρούνται οχήματα ηλικίας τουλάχιστον 30 ετών. Έως τα 45 έτη θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, ενώ πέραν αυτού του ορίου θα απαλλάσσονται. Σχετική βεβαίωση χορηγείται αποκλειστικά από φορείς που υποδεικνύονται ή/και εκπροσωπούν νόμιμα στην Ελλάδα τη Δ.Ο.Α. ή τη Δ.Ο.Μ. ή τη Δ.Ο.Π.Ο. για οχήματα τουλάχιστον 30 ετών.

Κάθε 5 χρόνια θα χορηγείται πιστοποιητικό συμμόρφωσης από του άνω φορείς. Στην περίπτωση παράβασης, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 500 – 5.000 ευρώ στους Φορείς (εκπρόσωποι ή υποδεικνυόμενοι από ΔΟΑ, ΔΟΜ, ΔΟΠΟ) και στους ιδιοκτήτες των οχημάτων και αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Για τη χορήγηση στοιχείων κυκλοφορίας (άδειας και ειδικών πινακίδων) από τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών θα προσκομίζονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά: Βεβαίωση χαρακτηρισμού, Πιστοποιητικό συμμόρφωσης, Τεχνικός έλεγχος οχήματος κάθε έτος. Μετά τη χορήγηση των ειδικών πινακίδων γίνεται υποχρεωτική διαγραφή του οχήματος από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και εγγραφή του στο Μητρώο Οχημάτων Ιστορικού Ενδιαφέροντος του Υπουργείου. Καταβάλλεται τέλος έκδοσης αδείας και πινακίδων.

Τα ιστορικά οχήματα θα κυκλοφορούν με τους όρους και προϋποθέσεις των άρθρων 88 και 90 του Κ.Ο.Κ., θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά και θα τους επιτρέπεται η είσοδος στον μικρό δακτύλιο.

Για παραβάσεις του ΚΟΚ επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο έως την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου. Όσα οχήματα έχουν χαρακτηριστεί και πληρούν τις νέες προϋποθέσεις, διατηρούν τον χαρακτηρισμό τους ως ιστορικά, εφόσον είναι 30 ετών την ημερομηνία αίτησης χορήγησης στοιχείων κυκλοφορίας. Όσα ιστορικά οχήματα δεν έχουν λάβει στοιχεία κυκλοφορίας 18 μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου, δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!