Το πρώτο ηλεκτρικό safety car είναι ΜΙΝΙ με σφραγίδα JCW

Αφού αλλάζουν οι αγώνες αυτοκινήτου, αλλάζει και το αυτοκίνητο ασφαλείας

Το πρώτο ηλεκτρικό safety car είναι ΜΙΝΙ με σφραγίδα JCW

Αφού αλλάζουν οι αγώνες αυτοκινήτου, αλλάζει και το αυτοκίνητο ασφαλείας

Η Formula E, το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα της FIA με αμιγώς ηλεκτρικά μονοθέσια, βρίσκεται στην έβδομη σεζόν του. Με μηδενικούς ρύπους και περιορισμένη ηχορύπανση, διεξάγεται στο κέντρο πόλεων, φέρνοντας τον μηχανοκίνητο αθλητισμό κοντά στο κοινό.

Τώρα αποκτά και αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο ασφαλείας, το MINI Electric Pacesetter. Εμπνευσμένο από το ΜΙΝΙ JCW, συνδέει τo αγωνιστικό παρελθόν της μάρκας με το ηλεκτρικό της μέλλον. Η πρώτη του εμφάνιση θα γίνει στο E-Prix της Ρώμης, στις 10 Απριλίου, με τον Bruno Correia πίσω από το τιμόνι του. Μέχρι τώρα το ρόλο του αυτοκινήτου ασφαλείας στη Formula E είχε το plug-in υβριδικό BMW i8.

Το safety car βασίζεται μεν στο ηλεκτρικό MINI Cooper SE, έχει όμως δεχτεί τις επεμβάσεις του τμήματος σχεδίασης της MINI και της BMW Motorsport, σε συνεργασία με την FIA και τη Formula E. Πέρα από τις οπτικές διαφοροποιήσεις εξωτερικά, το MINI Electric Pacesetter φέρει αγωνιστικό εσωτερικό, με την παρουσία του roll cage να κρίνεται επιβεβλημένη. Η χρήση ελαφρών υλικών αλλά και η αφαίρεση του μη απαραίτητου εξοπλισμού, έριξαν το βάρος του safety car στα 1.230 κιλά, 130 λιγότερα από αυτό του MINI Cooper SE.

Από πότε η ΜΙΝΙ θα κατασκευάζει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Το ηλεκτρικό μοτέρ αποδίδει 184 ίππους και 280 Nm ροπής, επιτρέποντας στο MINI Electric Pacesetter να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε 6,7 δευτερόλεπτα (έναντι 7,3 δλ. της πολιτικής έκδοσης). Η ρεπρίζ 80-120 χλμ/ώρα ολοκληρώνεται σε 4,3 δλ (4,6 δλ.). Η αγωνιστική ανάρτηση χαμηλώνει το αμάξωμα, ενώ το μετατρόχιο είναι αυξημένο κατά 10 χιλ. Τα φρένα προέρχονται από το MINI John Cooper Works GP, ενώ τα ελαστικά Michelin Pilot Sport (διαστάσεων 245/40 R18) είναι ίδια με αυτά που φέρουν στους εμπρός τροχούς τους τα μονοθέσια της Formula E.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!