F1: H McLaren ανακοίνωσε ημερομηνία παρουσίασης

H ομάδα της McLaren στη Formula 1 ανακοίνωσε την ημερομηνία παρουσίασης του μονοθεσίου της για το 2023, της MCL37, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13 Φεβρουαρίου.

F1: H McLaren ανακοίνωσε ημερομηνία παρουσίασης

H ομάδα της McLaren στη Formula 1 ανακοίνωσε την ημερομηνία παρουσίασης του μονοθεσίου της για το 2023, της MCL37, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13 Φεβρουαρίου.

Η McLaren ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει το μονοθέσιό της για τη σεζόν του 2023 στη Formula 1 στις 13 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ίδια ημέρα με την Aston Martin AMR23. Υπενθυμίζουμε ότι η καινούργια Ferrari θα αποκαλυφθεί στις 14/2 και η Alpine στις 16/2, πριν από το μοναδικό τεστ χειμερινών δοκιμών εξέλιξης στο Sakhir, μεταξύ 23 και 25 Φεβρουαρίου.

Για το 2023, στόχος της βρετανικής ομάδας είναι να επιστρέψει στην 4η θέση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών και να μειώσει τη διαφορά από τους πρωτοπόρους. Για να το πετύχει αυτό διαθέτει διαφορετική οδηγική σύνθεση, με τον πρωτοεμφανιζόμενο Αυστραλό Oscar Piastri να πλαισιώνει τον Lando Norris, o οποίος εισέρχεται στην 5η του σεζόν με την ομάδα του Woking.

Επίσης, η McLaren θα πορευθεί στην καινούργια σεζόν με νέο επικεφαλής ομάδας, καθώς ο Ιταλός Andrea Stella πήρε τη θέση του Andreas Seidl που αναχώρησε για τη Sauber. Πέρυσι, o Norris ήταν ο μοναδικός οδηγός που κατάφερε να ανέβει στο βάθρο, πέραν από αυτούς των τριών κορυφαίων ομάδων.

Ωστόσο σίγουρα η McLaren θέλει να κάνει μία καλύτερη σεζόν από αυτήν του 2022, όπου τα αρχικά προβλήματα με τα φρένα κόστισαν πολύτιμο χρόνο εξέλιξης κατά τη διάρκεια της σεζόν. Το περυσινό μονοθέσιο παρήγαγε επίσης αρκετά υψηλή οπισθέλκουσα. Η βρετανική ομάδα κάνει προσπάθειες επίσης να ενισχύσει το τεχνικό της τμήμα.

Η McLaren εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την αεροδυναμική σήραγγα της Toyota στην Κολωνία, καθώς περιμένει την ολοκλήρωση της κατασκευής της δικής της περίπου στα μέσα της φετινής χρονιάς. Θα πρέπει επίσης να πραγματοποιηθεί μία -αρκετά χρονοβόρα- διαδικασία βαθμονόμησης, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο μικρό μέρος της προετοιμασίας του μονοθεσίου του 2024 θα γίνει στη νέα σήραγγα του Woking. Το μονοθέσιο που θα την εκμεταλλευτεί πλήρως θα είναι αυτό του 2025.

Η McLaren αντιμετώπισε επίσης προβλήματα με τα ελαστικά του 2022, τα οποία είχαν την τάση να καταπονούνται πολύ γρήγορα όταν έστριβαν πολύ οι εμπρός τροχοί. Ο Stella δήλωσε: «Υπάρχουν ιδιότητες του μονοθεσίου που αντισταθμίζουν τη θεμελιώδη συμπεριφορά των ελαστικών».

«Ανάλογα με το πόσο ισχυρά είναι αυτά τα στοιχεία του μονοθεσίου, τόσο περισσότερο μπορείς να εκμεταλλευτείς τη διαθέσιμη πρόσφυση. Νομίζω ότι υπάρχουν σίγουρα κάποιες πτυχές του μονοθεσίου μας που δεν αντισταθμίζουν καλά την υποκείμενη συμπεριφορά των ελαστικών».

Ο τεχνικός διευθυντής της McLaren, James Key δήλωσε για τα ελαστικά: «Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο για αυτό, για να είμαι ειλικρινής. Το έχουμε συζητήσει πολύ εσωτερικά. Δεν είναι ένα παράξενο χαρακτηριστικό επειδή μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει. Πραγματικά εξαρτάται από το πόσο καλά αντισταθμίζεις το πρόβλημα».

«Συζητάμε εδώ και πολύ καιρό για το αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέρος της διαδικασίας ή των εργαλείων που χρησιμοποιούμε που μπορεί να μας κάνει να πλησιάσουμε στο είδος συμπεριφοράς που βλέπουμε με αυτά τα πράγματα. Απλά φαινόμαστε λίγο πιο ευάλωτοι στο γεγονός ότι τα μέτρα αντιμετώπισης δεν είναι τόσο ισχυρά όσο θα μπορούσαν να είναι. Και αυτό ακριβώς συζητήσαμε. Έτσι, νομίζω ότι μηχανικά έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε».

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η McLaren αναγκάστηκε να αποζημιώσει τον Daniel Ricciardo 18 εκατομμύρια δολάρια (από τα 21 εκατ. που θα λάμβανε κανονικά) για να τερματίσει ένα χρόνο νωρίτερα το συμβόλαιό του. O 33χρονος Αυστραλός θα είναι φέτος εφεδρικός οδηγός της Red Bull σε ορισμένους αγώνες. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι ο προπονητής/φυσιοθεραπευτής του Ricciardo, ο Michael Italiano, μετέβη στην AlphaTauri.

Ημερομηνίες παρουσιάσεων μονοθεσίων F1 για το 2023

11 Φεβρουαρίου: AlphaTauri (χρωματισμός)
13 Φεβρουαρίου: Aston Martin, McLaren
14 Φεβρουαρίου: Ferrari
16 Φεβρουαρίου: Alpine

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!